Venedig, bussresa Gardasjön, ItalienBlomstertåg, parad med blommor, Keukenhof, Delft, HollandMonte Carlo, Monaco, Franska rivieranSlottet Chenonceau, Loiredalen, FrankrikeRüdesheim, monumentet Niederwald, Rhen, TysklandSt Tropez, Franska rivieran, FrankrikeGeirangerfjorden, Hurtigruten till Ålesund, NorgeMainau, BodensjönNordkap, midnattssolen, Norge
Bussresor med Nord Syd Resor
     
 


Portugal Porto Båt på Douro Fado Lissabon - Nord Syd Resor
Portugal Porto Båt på Douro Fado Lissabon - Nord Syd Resor

Resa till Europas västligaste, kontinentala land där vi upplever flera av PORTUGALS PÄRLOR. Vi ser minnesmärken från landets stormaktstid som sjöfararnation och gör bekantskap med dess traditioner – som den bekanta FADO-MUSIKEN.
Tre övernattningar i PORTO och tre övernattningar i Lissabon, en av Europas charmigaste huvudstäder och även en av de äldsta.
Här upplever vi såväl en tidlös skönhet i husens kakelväggar i de gamla stadsdelarna som det moderna Lissabon längs AFFÄRS- OCH PARADGATAN AVENIDA DE LIBERDADE.
Resans första dagar tillbringar vi i PORTO, centrum för handeln med portvin, varifrån vi också gör en UTFLYKT I DET KÄNDA VINOMRÅDET LÄNGS FLODEN DUORO.
Besök på portvinstillverkaren SANDEMAN. Andra sevärdheter som besöks är ESTORIL, CASCAIS, SINTRA, liksom Europas västligaste kontinentala punkt vid Cabo da Roca. Din reseledare blir Lars Malmström.

PORTO är den näst största staden i Portugal, belägen i norra delen av landet nära floden Douros mynning i Atlanten och med livlig sjöfart. I området öster om staden vid floden Douros lopp produceras starkvin - portvin - som till stor del exporteras. Stadens stolthet är fotbollslaget FC Porto, som vid finalen i UEFA Champions League 2004 besegrade det franska laget AS Monaco.

LISSABON var ursprungligen en iberisk stad med namnet Olipsio. Den befästes senare av romarna. Bland resterna från den romerska tiden märks en teater och termer. 1256 blev Lissabon Portugals huvudstad. Under Portugals upptäcktsresor och koloniala expansion kom Lissabon att bli Europas största och viktigaste handelsstad, en position staden dock förlorade under den spanska ockupationen 1580-1640. Därefter började en ny uppblomstring fram till den för förödande jordbävningen november 1755 då två tredjedelar av staden lades i ruiner.

PORTVIN, eller port, är ett sött starkvin från norra Portugal som tillsammans med madeiravin är Portugals mest kända vin. Namnet kommer av den portugisiska staden Porto. Alkoholhalten ligger vanligtvis på tjugo procent. För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt. Portvin skall ODLAS PÅ SKIFFERJORDAR, framförallt för att uppnå den fina fruktsötman som är karaktäristisk för bra portviner. Skifferjordar är flitigt förekommande i Portugal, framförallt i Dourodalen där druvorna till allt portvin odlas. Sedan 1756 får inte portvin odlas på annat än skifferjordar. Portvin finns både som rött vin och som vitt vin. Vitt portvin är emellertid ett enklare vin som lämpligen serveras som aperitif. Rött portvin passar till exempel som dessertvin eller till smakrika ostsorter som stilton.Centrum för lagring av portvin är Villa Nova de Gaia som är en stadsdel i Porto.

VINTAGE PORT är den förnämsta sorten port. Den görs endast de år då vinet bedöms nå exceptionell kvalitet, och innehåller endast druvor från en årgång. Vintage port lagras ett fåtal år på stora träfat, varefter det buteljeras och sedan utvecklas på flaska i mellan tio och fyrtio år, eller i vissa fall ännu längre. Vintage dricks med fördel till lagrade ostar. TAWNY har lagrats på små ekfat och har genom detta fått en ljusare färg och tydlig fatton. Vinet måste lagras minst sju år för att få säljas som tawny. Tawny säljs också med angiven ålder – tio, tjugo, trettio eller fyrtio år – vilket innebär att vinet är en blandning av viner med en genomsnittlig ålder av angivet antal år. RUBY är en enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.

DEN PORTUGISISKA FOLKMUSIKSTILEN FADO är en sorts klagosång med influenser från portugisiska sjömanssånger, Brasilien, afrikansk slavmusik och arabisk musik. Den karakteriseras av klagofyllda melodier och sångtexter som ofta handlar om havet eller om de fattiga människornas liv. Man brukar sammanfatta fadomusiken med det portugisiska ordet saudade vilket inte har någon direkt översättning men som kan beskrivas som hemlängtan, en nostalgisk väntan blandad med sorgsenhet, smärta, lycka och kärlek. Själva ordet fado kommer från latinets ord för öde. Fadosången framförs traditionellt lika ofta av en man som av en kvinna, en fadista, och ackompanjeras av en gitarr och en dubbelsträngad portugisisk gitarr

Läs vidare: Resefakta och Program
Porto and Northern Portugal Tourism Official Website
Visit Lisboa
Den Universella Valutakonverteraren™

 
 
BOKA RESAN MED FORMULÄRET
LÄNGRE NER PÅ SIDAN
 
         
         
 
 
 

 AVRESA: 
tisdag 24 oktober 2017

 RESDAGAR: 
8

 PRIS: 
PRISET AVSER AVRESA FRÅN ARLANDA
11.860:- inklusive:
• flygresa LH Arlanda/Frankfurt/Porto och
   Lissabon/Frankfurt/Arlanda
• sju övernattningar i 2-b rum med
   bad/d och wc
• sju frukostar
• fem middagar
• två luncher
• stadsrundtur Porto
• stadsrundtur Lissabon
• visning THE HOUSE OF SANDEMAN inkl
   vinprovning
• Fadokonsert och portvinsprovning på
  FADO AO CENTRO.
• samtliga arrangemang, visningar och
   entréer enligt program
• reseledares tjänster

 FRIVILLIGA TILLÄGG: 
Avbeställningsskydd 500 kr
Enkelrum 2.620 kr
Reservation av plats i buss 200 kr
Bussanslutning Arlanda tor:
från Örebro, Arboga, Eskilstuna, Kungsör, Strängnäs, Köping, Hallstahammar, Västerås, Sala 300 kr
från Uppsala, Enköping, Bålsta 260 kr

 PASS: 
Pass eller nationellt ID-kort skall medföras.

 VÅRA HOTELL: 
Natt 1-3: Hotel Vila Galé Porto****

Av. de Fernão de Magalhães 7, P- 4300-190 Porto,
Tel :+351 22 519 1800
Antal rum: 292 - med bad/dusch, wc, TV, Air-con, WiFi, säkerhetsbox Våningar: 11. Hiss: ja. Läge på orten: i centrum Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: bar, två restauranger, pool, sauna
Vår bedömning: hög klass

Natt 4: Hotel Vila Galé Coimbra****

R. Abel Dias Urbano 20, P-3000-001 Coimbra
Tel : +351 239 240 000
Antal rum: 229 - med bad/dusch, wc, TV, Air-con, WiFi, säkerhetsbox. Våningar: 5. Hiss: ja. Läge på orten: centralt läge Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: nytt bra hotell, två restaranger, bar, spa, inom hus- och utomhuspool, sauna
Vår bedömning: hög klass

Natt 5-7: Hotel Mundial****

Praça Martim Moniz 2, P-1100-341 Lisboa
Tel. +351 218 842 000
Antal rum: 350 - med bad/dusch, wc, TV, Air-con, WiFi, säkerhetsbox. Våningar: 10 Hiss: ja. Läge på orten: i centrum. Särskilda handikapprum: nej. Övrigt: bar, två restauranger, från ROOFTOP bar har Du en storslagen panoramautsikt över Lissabon.
Vår bedömning: hög klass

Arrangör enligt lagen om Resegarantier:
Nord Syd Resor, 745 27 Enköping

 
 

AVRESE- OCH HEMKOMSTTIDER
Avresetid och -plats anges på färdbevis som skickas ut inför avresan.
Kontakta oss vid ev. frågor.
Flygtider:
24/10: 09.55 LH801 Arlanda - Frankfurt - Porto 15.15
31/10: 14.15 LH1169 Lissabon - Frankfurt - Arlanda 22.50
(Tidsskillnad Sverige - Portugal - 1 h)
 

PROGRAM

Tisdag

Middag.
Avresa med LUFTHANSA från Arlanda 09.55, byte i Frankfurt och ankomst till PORTO 15.15 där vår buss möter för transfer till vårt hotell i PORTO. Här bor vi tre nätter.

Onsdag

Frukost och middag.
Vi börjar dagen med en RUNDTUR i PORTO och dess historiska centrum, besöker det gamla börshuset Palacio da Bolsa och ser katedralen och den märkliga tvåvåningsbron över floden Duoro. På andra sidan floden besöker vi stadsdelen där alla de stora portvinsfirmorna är samlade.
Besök och visning THE HOUSE OF SANDEMAN inkl vinprovning.
Eftermiddagen fri.
Kvällen middag inkl öl/vin/vatten på restarurant Tripeiro.

Torsdag

Frukost och lunch.
På morgonen åker vi till PESO DE REGUA, som är portvinsdistriktets huvudstad.
Härifrån fortsätter vi sedan med BÅT PÅ DUOROFLODEN TILLBAKA utmed floden till PORTO, dit vi anländer 18.15. Vi äter LUNCH OMBORD och under dagen glider vi fram i det natursköna landskapet där flodens sluttningar kläds av vinodlingar i terrasser.
Middag på egen hand.

Fredag

Frukost och middag
Nu reser vi söderut genom VISEU, den berömda Bussacoskogen med kungaslott mitt i och kommer snart till den romantiskt belägna COIMBRA.
Orten var i över 200 år Portugals huvudstad och dess stora och BERÖMDA UNIVERSITET grundades redan 1290.
14 - 17.00 RUNDTUR I COIMBRA.
Senare under kvällen får vi uppleva en FADOKONSERT och portvinsprovning på FADO AO CENTRO.

Lördag

Frukost och lunch.
Vi kommer först till BATALHA, där ett viktigt slag vanns mot spanjorerna. Här finns ett märkligt kloster som byggdes som minnesmärke över denna händelse.
Vi åker sedan ut till Atlantkusten och besöker Portugals mest bekanta FISKELÄGE, DET MÅLERISKA NAZARÉ. Här äter vi en god LUNCH på restaurang Mar Bravo Nazaré.
Under eftermiddagen passerar vi kurorten Caldas da Rainha som är känd för sin keramik i många färger.
Uppehåll i staden OBIDOS, som omges av en 13 meter hög ringmur.
Ankomst till Lissabon.
Middag på egen hand.

Söndag

Frukost och middag.
Förmiddagen STADSRUNDTUR i LISSABON. Vi ser Lissabons olika stadsdelar (de gamla Alfamakvarteren, pittoreska Bairro Alto, ståtliga centraltorget Praca do Comercio), försvarstornet Torre de Belem, den gamla borgen på sin kulle, Jeronimoklostret.
Eftermiddagen programfri.
På kvällen 3-r middag på Alfaia Restaurante.

Måndag

Frukost och middag.
UTFLYKT TILL CASCAIS OCH SINTRA med lokal guide.
Vi åker längs kusten västerut till förnäma badorten ESTORIL och dess grannort CASCAIS, en charmig semesterort men även ett livligt fiskeläge.
Vidare till Europas västligaste kontinentala punkt vid CABO DA ROCA. Vi åker upp i bergen till SINTRA som sedan 1300-talet är de portugisiska kungarnas favoritresidens.
Avslutningsmiddag i hotellets PANORAMARESTAURANG ROOFTOP med utsikt över Lissabon - inkl vin/öl/vatten/kaffe.

Tisdag

Frukost.
Resans sista dag. Vi får några timmar på förmiddagen till eget förfogande före transfer till flygplatsen.
Vi reser från Lissabon kl 14.15 till Frankfurt och vidare till Arlanda med ankomst 22.50.

 
         
 

BOKA RESAN MED DETTA FORMULÄR
Samtliga fält utom Övriga tillägg och Meddelande
är obligatoriska
   
Resa:  
Avresedatum:  
Antal personer:  
Rumstyp:   Dubbelrum
Enkelrum
Trebäddsrum
Dubbelrum och enkelrum
Avbest.skydd:
  Ja, önskar avbeställningsskydd
Nej, önskar inte avbeställningsskydd
Boka plats
i bussen:
  Ja, i främre sektion, rad 3-6
Ja, i mellersta sektion, rad 7-10
Ja, i bakre sektion, rad 11-
Nej, bokar inte plats i buss
Övriga tillägg:
Anslutning t.o.r.
Arlanda
 
Resenärers namn:  
Betalares namn:  
Adress:  
Postnr:  
Ort:  
Telefonnr:  
E-post:  
OBS! Denna resa innebär FLYGRESA.
VIKTIGT att Du vid bokning skriver
resenärers namn/stavning lika som i
pass eller nationellt ID-kort.
Meddelande:  
      
   
 
     
Till sidans början